miércoles, 27 de octubre de 2021

LA FALCA PUBLICITÀRIA

 



 

 

 

Donem-nos a conèixer!

Una estratègia que funciona molt bé és la falca de ràdio.

Tot i que estem acostumats a sentir que «una imatge val més que mil paraules», hi ha falques que mouen muntanyes.



Què és una falca de ràdio?

La falca és un anunci de ràdio curt que us ajudarà a donar a conèixer el que feu. És una manera original de mostrar la feina que esteu fent i que, a la vegada, pot convèncer fàcilment les persones a qui arribe.

Perquè la vostra falca funcioni bé, tingueu en compte aquests consells:

  1. Trieu un missatge fàcil i directe. La idea que transmet la falca ha de ser simple.

  2. Procureu que sigui curta. Ha de durar entre deu i vint segons.

  3. Desperteu l’atenció de l’oient. Recursos com l’humor o els jocs de paraules us ajudaran a l’hora d’aconseguir que l’oient recorde el vostre producte.

  4. Convenceu l’oient perquè compre. Una bona falca farà venir ganes de comprar els vostres productes a qui l’escolte. Intenteu fer veure a l’oient que el producte que li oferiu l’ajudarà o li serà necessari.

  5. Utilitzeu música o efectes especials de so.

  6. Abans de gravar la falca, penseu quina entonació voleu utilitzar. També cal que parleu de forma entenedora, vocalitzant correctament.



Quina informació cal incloure a la falca?

  • Eslògan .

  • Nom .

  • Activitat, missatge o descripció.








EL REPORTATGE

 



El reportatge

INTRODUCCIÓ

Si us agrada tafanejar, descobrir què passa al vostre entorn i ensenyar-ho als altres, de ben segur que us agradarà també fer de reporteres i de reporters.

Us caldran només uns quants consells, una càmera fotogràfica o de vídeo, una mica de paciència i, sobretot, mantenir les orelles i els ulls ben oberts.

Si voleu fer un bon reportatge us recomanem que llegiu amb atenció els consells que us anirem donant i mireu també amb atenció els reportatges que han fet els companys i les companyes d'alguns centres educatius. 

COM FER UN BON REPORTATGE?

Què és un reportatge?

El reportatge no és una altra cosa que l'ampliació d'una notícia. Quan es produeix un fet important, el periodista resumeix què ha passat en breus paraules. En canvi, el reporter intenta saber més coses. Per això investiga, s'apropa al lloc dels fets i pregunta als protagonistes i als testimonis més propers, de manera que, amb totes les dades que ha recollit, acaba fent un treball que acostuma a tenir imatges i textos.

Cal tenir una bona idea?

Una bona idea val més que mil imatges! Per això, abans de començar a enregistrar imatges o abans d'escriure res, cal pensar què volem explicar i com ho explicarem.
D'on podem treure les idees? Aquí tens alguns suggeriments...

Allò que passa cada dia. Les notícies.
De vegades només cal llegir les notícies de cada dia per trobar una bona idea per al nostre reportatge. Una notícia es pot convertir en un reportatge si estem disposats a anar al lloc dels fets, parlar amb els testimonis, fer unes quantes fotografies o enregistrar imatges en vídeo.

Allò que ens preocupa

Hi ha situacions que ens preocupen per tant podem investigar aquests temes i fer un bon reportatge que expliqui què podem fer per resoldre aquestes preocupacions.

Les persones

De ben segur que coneixem persones que tenen una vida prou interessant com per dedicar-los un bon reportatge. Poden ser els nostres veïns o familiars (la nostra àvia, per exemple), però també poden ser persones que realitzen professions que considerem interessants: els bombers, els forners, etc.

Els objectes

Hi ha objectes sense els quals la nostra vida seria una altra cosa. Heu pensat què faríem sense rentadora? I sense mòbil? Com era la vida abans de la invenció de la nevera? Podem parlar amb els nostres avis perquè ens ho expliquin... Però també podem pensar en els avantatges i en els inconvenients d'alguns objectes que utilitzem habitualment com, per exemple, la motxilla escolar o les sabatilles esportives. Un bon reportatge es podria basar en l'observació del tipus de calçat que porten els joves... Un altre tema seria observar què mengem i com els aliments que més ens agraden no són sempre els que més ens convenen. 

Quin enfocament li donem?

A quin públic ens adrecem?

En primer lloc caldrà pensar a qui va adreçat el reportatge. A qui li pot interessar mirar-lo? Als nens?  A les nostres famílies? És un tema tan actual que pot interessar a tothom? Hem de decidir a quin públic ens adrecem. Segons el públic escollirem una manera diferent d'explicar les coses.

Quin mitjà utilitzarem?

Podem utilitzar diferents mitjans: la fotografia, el text escrit i el vídeo. Però, com podem saber quin és el mitjà més adequat? En primer lloc hem de veure quin d'ells ens resulta més fàcil segons les nostres possibilitats. No és convenient embarcar-se en projectes massa ambiciosos. De vegades, el més senzill és també el més efectiu.

Quin material tenim?

De vegades no ens cal elaborar totes les imatges, sinó que podem utilitzar imatges que ja existeixen, que hem trobat per Internet, etc. 

Com ho expliquem?

Si voleu que el vostre reportatge sigui original i cridi l'atenció heu de saber ordenar les idees que voleu expressar, escollir molt bé els materials i ordenar tot això de manera que resulti tot prou atractiu. Així doncs, no us aconsellem que us poseu a fer fotografies o a enregistrar en vídeo sense organitzar-lo.

Ara us explicarem alguns secrets que us ajudaran a obtenir un bon resultat.

I ara com comencem?

Tingueu en compte que l'entrada és molt important, de manera que si no aconsegueix cridar l'atenció i despertar l'interès dels possibles lectors haureu fracassat. Per això és bàsic que PENSEU EN UN TÍTOL que sigui:

· curt (màxim 6 paraules)
·
original (us suggerim que penseu en jugar amb les paraules) 

Un bon titular ha d'aconseguir que els espectadors, d'un sol cop d'ull, s'interessin pel reportatge.

Però, a més del títol, també podem posar UN TEXT D'ENTRADA, és a dir, una o dues frases que resumeixin l'essència del reportatge. 

I ara.... ENDAVANT!!!

LEYENDAS

 


EL BUSCAPALABRAS

 


viernes, 1 de octubre de 2021

PREGUNTES CLAU DE L'APARELL DIGESTIU

 1. QUINS ÒRGANS HI HA A LA BOCA.

2. QUANTS SUCS S'ABOQUEN O HI HA A L'INTESTÍ PRIM.

3. QUÈ FA O QUÈ PASSA A L'ESÒFAG I A L'ESTÒMAC.

4. QUINA ÉS LA FUNCIÓ DE L'INTESTÍ GROS

5. QUÈ FAN LES GLÀNDULES GÀSTRIQUES I PER A QUÈ.

6. EN QUÈ ES CONVERTEIX EL QUIM QUAN ARRIBA A L'INTESTÍ PRIM I ES BARREJA AMB ELS SUCS DIGESTIUS.

7. COM S'ANOMENA EL PAS DE L'ALIMENT PER LA FARINGE.

8. QUINS ÒRGANS FORMEN EL TUB DIGESTIU.

9. QUINS SUCS HI HA EN EL TUB DIGESTIÓ

10. QUANTES CLASSES D'ALIMENTS HI HA. COM ES DIUEN. 

11. QUINA ÉS LA FUNCIÓ DE L'APARELL DIGESTIU

12. DIFERÈNCIA ENTRE L'ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ

13. ON ES DIRIGEIX LA BILIS

14. EN QUIN LLOC DEL TUB DIGESTIU ES PRODUEIXEN LES CONTRACCIONS I QUÈ FAN.